Hazaköltözünk

Hazaköltözünk

Dolgok, amik hiányozni fognak Skóciából - és amik nem

2018. április 14. - Költözünk

people-3217855_1920.jpgEddig azt hittem, a gyerekek örülnek, hogy megyünk. Olyan lelkesek voltak. Ma este viszont sírtak.

Megértem. A kicsi hatéves, élete felét itt töltötte. A nagy is az egyharmadát (nagyjából).

Nekünk, felnőtteknek sem egyszerű a helyzet. Íme egy gyors lista arról, ami biztos, hogy nagyon fog hiányozni, és utána arról, ami biztos, hogy nem.

1. Hosszú nyári nappalok.

Már most, áprilisban is este 9-ig világos van, nyáron viszont 11-ig nem megy le a nap. Imádjuk. Este tízkor még kint fociznak az utcán, alig lehet őket bekönyörögni. Fél 11-kor fektetünk, az ablakon betűz a nap. Az a néhány hónap a boldog időtlenség jegyében zajlik, utánozhatatlan.

2. Multikulti

2015 szeptemberében jöttünk ki, pont, amikor Magyarországon eszkalálódott a migránshelyzet, és szégyenkezve kell bevallanom, hogy a végére kicsit mi is benyaltuk a propagandát. Kint viszont nagyon élvezzük, hogy mindenféle színű, vallású, nyelvű emberrel élünk együtt. A legjobb barátnőm tavaly egy konzervatívan vallásos muszlim nő volt, sajnos ők már hazaköltöztek a saját országukba, de egy életre meghatározó élmény a vele töltött idő. A legjobban amúgy a lengyelekkel jövök ki, nyilván sok a közös bennünk. (Erről majd tervezek írni később hosszabban, szerintem érdekes.)

3. Primark

Jó, tudom, undorító fast fashion, de a mi anyagi helyzetünkben nagyon is számít, hogy még átszámítva is a magyarországi töredékéért jutok ruhához. Bécsbe azért nem fogunk ezért kijárni, a Primark maradjon meg skóciai emléknek.

4. Tengerpart

A brit tengerpartnak van valamilyen egészen különleges bája - valószínűleg azért, mert soha nem válhatott olyan turisztikai célponttá, mint a mediterrán társai. Abban az évi egy hétben, amikor süt a nap, Ayrbe járunk, nagyon szeretjük, de még igyekszünk megnézni más partokat is.

5. Iskola

Erről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. A brit iskolarendszer ugyan borzasztóan igazságtalan, mert csak a drága magániskolák nyújtanak normális képzést, aki azt nem tudja megfizetni, az kallódik az egységesen alacsony színvonalú állami sulikban, ennek ellenére az általános iskola (primary) első néhány éve maga a paradicsom. Minimális lecke, semmi osztályzás, együttműködő tanítók. A fiam első osztály végén kiakadt a nyári szünet hírére, hogy "jaj ne, akkor mit fogok tanulni?"

Ami örömmel hagyunk magunk mögött:

1. Szemét

El nem hinnétek, hogy mekkora itt a mocsok. Glasgow nagyjából 25 évvel van lemaradva Budapest mögött ezen a téren, konkrétan mintha nem ismernék a kukát. Simán eldobálják a szemetet egy méterre a kukától, a buszon, zárt térben, bárhol. A szelektív kukák dísznek vannak, mindegyikbe válogatás nélkül öntik, ami eszükbe jut.

2. Időjárás

Képzeld el az életedet nyár nélkül. Nem úgy, hogy kicsit hűvösebb van és kicsit sokat esik az eső, hanem hogy az év 365 napján kabátot hordasz és fűtesz. No nyár. Se tavasz. Soha, És ne legyek depressziós.

3. Helyi magyarok

Nem szívesen írom ezt a listára, de a helyi magyarokról úgy en block nagyon rossz tapasztalatokat gyűjtöttünk. Nyilván nem mindenkiről, a szomszédban például lakott egy nagyon szimpatikus srác, nagy tömegben mégis széthúzóak, irigykedők vagy épp egymást lenézők. Érdekes amúgy a dolog lélektana, mert sokakban van meg az igény egy összetartó magyar közösségre, rendszeresen vannak is ilyen irányú próbálkozások, mégis kudarca vannak ítélve. A magyar iskola két évet ért meg, a baba-mama klub megszűnt, mert összevesztek a résztvevők, a különböző találkozók is kifulladnak két-három alkalom után. Ez végtelenül szomorú.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koltozunkhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr3313833400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the angel 2018.04.16. 07:23:35

És miért jöttök most haza?

Költözünk 2018.04.16. 08:02:05

Három éves ösztöndíjprogrammal jöttünk ki, és most jár le nyáron. Gondolkoztunk, hogy ráhúzunk még egy-két évet, de végül úgy döntöttünk, nem. Ezt a döntést amúgy már januárban meghoztuk, akkor viszonylag egyértelműnek is tűnt, a választások eredménye kicsit megkavart minket, de egy este alatt megállapodtunk, hogy ettől még megyünk.

2018.04.16. 08:30:06

@Moin Moin: LOL
Angliában és Skóciában kimondta a "bölcs" nép, hogy nem kérnek az EU-ból. Brexit.
Nem a posztoló az egyetlen, aki úgy érzi, hogy ott nem sok jövő vá rá. Főleg ha az oktatási rendszerben anyagi okok miatt nem tud a tehetségének megfelelő iskolába bekerülni a gyereke. Az Egyesült Királyságban az állami iskolák többsége tényleg szellemi elfekvő, ahol a magyar gyerek kirázza a kisujjából a követelményeket, de pont azért, mert nincsenek követelmények.

Egyet beszólsz kettőt kapsz 2018.04.16. 08:56:39

Egy rövid ideig én is éltem Glasgow-ban hasonló volt a tapasztalatom. Párszor voltam én is magyar talalkozón, de mindig ugyanazok a primitív arcok voltak jelen, a fő téma a mások pocskondiázása és a mindent jobban tudás volt. A szeméttel teljesen egyetértek, még otthon is jobb a helyzet szerintem. Az alkohol a drog és a többgenerációs munkanélküliség súlyos probléma, gyakoriak voltak a késelések is bár úgy hallottam ez már sokat javult az utóbbi időben.

A jó oldalról viszont rengeteg a zöldterület, a lakások viszonylag olcsók például Edinburgh-hoz képest és nagyon jó bárok és klubok vannak a belvárosban. Nyaranta van mindig egy hetes jazz fesztivál és kortárs művészetekben is mindig lehet találni valami érdekességet.

VT Man 2018.04.16. 10:15:40

@karandash:
"Angliában és Skóciában kimondta a "bölcs" nép, hogy nem kérnek az EU-ból."

Haha, hazugsag.
Skociaban 62% az EU-ban maradasra szavazott!

www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-scotland-politics-36599102

2018.04.16. 10:26:15

@VT Man: Tökmindegy, hogy hányan szavaztak az EU-ban maradás mellett, összességében az lett az eredmény, hogy Anglia, Észak-Írország, Wales és Skócia nem kér az EU-ból. Egyik se marad az EU tagja. Ez van. Nem szakadtak el a UK-tól a skótok, pedig arról is volt népszavazás már, tehát oda tartoznak, az EU-hoz így nem csatlakozhatnak. Ez van.
Londonban se győztek az EU-ellenesek! London mégse marad az EU tagja.

2018.04.16. 10:29:37

@Egyet beszólsz kettőt kapsz: bárok, klubok, jazz fesztivál, sok zöldtetület... Hát azért ez elég karcsú annak ellensúlyozására, hogy a helyiek közt sok az alkesz, örök munkanélküli, léhűtő és a gyereked se juthat be jobb iskolába, mert csak a méregdrága magániskolák színvonala megfelelő magyar szemmel.

odamondó 2018.04.16. 10:39:19

@Eastbay1: tökéletes a példád. 3 évet éltem Írországban. Több ismerős, rokon járt egyetemre. Elég gyenge az egyetemi szint. Persze Írországban ez a diplomás az értelmiségi. Az meg hogy mi "magasabban jegyzett" azt szerintem hagyjuk.

drunkenmunky 2018.04.16. 10:45:50

A magyar széthúzást és fertőző mocskot tetten érhetjük egyszerűen elolvasva a kommenteket. Ennyi utálat minden oldalról...
Akik más emberek ellen bujtogatnak megértem, hogy problémásak...da akik ezek ellen bujtogatnak ugyanazzal a gyűlölettel...ugyanazzal a problémával küszködnek.

A posztolónak meg welcome home, tegyétek eszebbé a világot.

2018.04.16. 10:47:05

@odamondó: "nyugati országban ha nem magán iskolákba járatod a gyereket meg külön órákra akkor annyira készítik fel, hogy jó traktoros vagy segédmunkás lesz belőle"

Igen is meg nem is. Nem minden nyugati ország ilyen. Másrészt Magyarországon is csak magánórákkal jut be a gyerek orvosira (úgy, hogy nem bukik ki első évben), amit egy átlag vidéki gimnazium nyújt, az picsafüst.

Az Egyesült Királyság Nyugat-Európán belül az egyik legegyenlőtlenebb társadalom (bár az alja is magasabban van, mint a magyar társadalomban, de az alsó tized és felső tized közt iszonyatos különbség van UK-ban). Olyan átjárhatatlan falak vannak az egyes társadalmi osztályok közt (akcentus, iskoláztatás, lakóhely stb.), ami Kelet-Európában ismeretlen volt. Kelet-Európában az számít, hogy milyen szakon végeztél az egyetemen, aszerint lesz jó karriered, nekem is van kutató orvos ismerősöm, aki egy kelet-magyarországi zsákfaluból indult. Erre Angliában kisebb az esély. A UK-ban az számít, hogy melyik magániskolába és melyik drága, patinás egyetemre jártál. Ha a Queen's College-ban angol irodalmat vagy művészettörténetet tanult valaki, az sokkal durvább társadalmi rang, mint ha egy vidéki egyetemen jogászként vagy programozóként végzett volna.

Más kérdés, hogy egy angol vagy skót villanyszerelő, traktoros jobban keres, mint egy magyar tanár, ügyvéd vagy orvos. Elég sokan döntöttek úgy, hogy magyarországi diplomás állást adnak fel akár angliai proli állásért.

Nyugaton az oktatás üzlet, ezért vannak magániskolák.

karandash (törölt) 2018.04.16. 10:50:26

@drunkenmunky: szerintem itt még eleg kulturált kommentek születtek. Nem volt sértegetés meg egymás torkának ugrás. Megállapították, hogy a magyar ember is szemetel és hogy az oktatás nyugaton pénzfüggő.

odamondó 2018.04.16. 12:15:40

@karandash: szépen összefoglaltad csak nekem nem volt ennyi kedvem hozzá ;)

(csak mellesleg megjegyzem itthon is pont ugyanez lesz csak még kell neki pár év amíg kialakul illetve amikor az emberek le tudják majd nyelni)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2018.04.16. 12:56:12

"Más kérdés, hogy egy angol vagy skót villanyszerelő, traktoros jobban keres, mint egy magyar tanár, ügyvéd vagy orvos."

Ez így igaz. Csakhogy itt voltak a kedves szovjet csapatok 45 évig, amit a mai napig sem sikerült kihevernünk. Ha valaki szerint már rég utol kellett volna őket érni, az lebecsüli azt a rombolást, amit a kommunisták végigvittek. Mindenkinek az NDK példáját szoktam a figyelmébe ajánlani: ugyanaz a nép, történelem stb., csak az egyik felét a dajavgitárral kormányozták. Óriási odaöntött pénzek után is simán megmondod,h ogy keleten jársz.

EsGyé 2018.04.16. 13:31:42

@odamondó: annak legyszi nezz utana, hogy otthon mennyit keres egy traktoros mondjuk Fejer megyeben. Mennel te is Jozsinak a sok Bela koze!
Es azzal mi a baj, hogy gyerekek szakkepesitest kapnak? Szerintem semmi. Legkozelebb fogadj fel egy ugyvedet, hogy ujitsa fel a futesrendszered, egy bolcseszt hogy ujrahuzza a kabeleket a lakasban meg egy orvost hogy javitsa ki a tetot meg asson egy arkot a kerti csapnak. Jo, mondjuk az utobbi lehet osszejon, szerencsetlenek tenyleg nagyon szarul allnak.
Egy normalis tarsadalomban a tulajdonkeppeni munkas osztaly viszi a vallan az egesz cirkuszt. Ezert lesz akkora szivas otthon nemsokara, mert minden kolkot egyetemre kell kuldeni. Kell a francot. Egy 9.8 millios orszagban NINCS SZUKSEG ennyi diplomasra! Itt angliaban sincs, de erre majd itt is rajonnek egy par ev mulva...

Hirudoid 2018.04.16. 13:57:23

@fofilozofus: Az utolsó mondatodra.
Nem csak a pénzen múlik. Az újraegyesítés óta eltelt több, mint két és fél évtized kevés volt, hogy az emberek gondolodása változzon. Az idősebb korosztályban vannak akik még mindig nosztalgiával gondolnak az NDK-ra. A fővárosra ez pont nem jellemző, de itt más volt az alaphelyzet.

2018.04.16. 14:00:13

@odamondó: nem egészen. Angliában két magyar gyerekről tudok, aki állami középiskolából jutott egyetemre. Szerintem a londoni King's College nem olyan szar a maga 25. helyével....A legjobb magyar az első ötszázban van.

2018.04.16. 14:08:22

@karandash: igazad is van, meg nem is.
Cambridge. Magyar tanár oktat...
A volt angolnyelv tanárom egy fekete fiú. Nem angliai születésű. Cambridge-be ment angol nyelvet tanítani. Panaszkodott, hogy a csoport 16 fős létszámából öt az angol... a jövő nyelvtanárairól beszélünk!
Segíts, ha Cambridge ilyen mód lezüllött, hol van a nemzetközi sorrendben?
Hány magyar egyetem előzi meg ezt a népfőiskolát?

2018.04.16. 14:10:33

@EsGyé: Angliában nincs elég diplomás. Hol élsz? Barlangban?
Orvosok, ápolók, mérnökök....stb.

2018.04.16. 14:11:59

@karandash: az oktatás pénzfüggő. Például pont Skóciában nem!

2018.04.16. 14:16:26

@karandash: to University tuition fees and loans · University tuition fees and loans. If you are going to university in Scotland: You can be charged up to £1,820 per year for tuition. The Student Awards Agency for Scotland (SAAS) will pay this in full if you are eligible

Bezony, ennyire "drága", ha nem vagy skót!

EsGyé 2018.04.16. 14:35:08

@Könnyen elkaptuk, uram!: nagyon sok diplomas van, de azoknak tul kicsi hanyada olyan vegzettsegu ami er is valamit. Tul nagy resze art student, meg bolcsesz meg valami alibi amibol az egyetemek tok jol profitalnak, de tulajdonkeppen haszontalan. Az engineering szakok nagyresze total csucson jar, csak eppen kulfoldi diakokkal, akik szep nagy ivben fognak innen elhuzni haza. Igaz ok fizetnek is (Marmint az osztondijuk fizetve van) mint a katonatiszt. A ket orszag nem osszemerheto ilyen teren, de a lenyegben szerintem egyet ertunk talan.

Egyet beszólsz kettőt kapsz 2018.04.16. 14:36:56

@karandash: Akkor haza kell menni ha nem megfelelő színvonalú az oktatás!

2018.04.16. 14:42:58

@EsGyé: akkor félreértettelek. Számomra egy ország esetében az egyetemet végzettek száma akkor releváns, ha ott is marad. Ha Cambridge orvost képez, aki elhúz Svédországba, az nem oldja meg az nhs problémáját, tehát kevés a képzett.
Amit írsz, az az angliai egyetemi fejkvótarendszer alapján pedig butaság. Úgy állapíthat

karandash (törölt) 2018.04.16. 14:46:00

@EsGyé: rengeteg diplomásra lenne szükség, csak nem bőccsészre meg kamu gazdasági szakokon végzett semmirevalókra.
Mérnökre, orvosra lenne szükség. Csak arra nem mindenki alkalmas.
A szakmát tanuló fiatalokkal pont az a baj, hogy 16-17 évesen lezárul a fejlődésük, onnantól dolgoznak és rugalmatlan lesz az agyuk. Pedig az agy 25 éves korra fejlődik ki, addig tornáztatni kellene.
Az is baj, ha sok oda nem való fiatal kerül be egyetemre, aztán boldogtalan diplomás munkanélküli lesz belőlük. De az is probléma lesz, ha olyan gyerekeket küldenek el szakmát tanulni, akik amúgy többre hivatottak.
Nem kell mindenkinek diploma, de nyilván a szülők többsége sose fogja azt mondani, hogy az ő gyereke menjen csikretenyésztőnek, vakoló kőművesnek vagy vágóhídra sertést belezni. Azok a politkusok, akik arról szónokolnak, hogy kevesebb diplomás és több szakmunkás kell Magyarországon, mind egyetemre küldi a gyerekét.
Jelenleg nem a túl sok diplomás a gond sehol a világon, hanem az, hogy kevés a diplomás mérnök. A diplomások összetétele a gond. Nem kell annyi bőccsész és genderszakos. Belőlük lehetne melós, és lesz is, nézd meg, Anglia tele van pultosokkal, recepciósokkal, szakácsokkal, pincérekkel, gyári munkásokkal, akil Kelet-Európában pedagógusként, közgazdászként, jogászként diplomáztak. Ők Lengyelországban vagy Romániában sose vállalnának ilyen aljamunkát, de a brit bérszínvonal miatt ezt hajlandóak elvégezni.

Korinna Horvath 2018.04.16. 17:17:06

@VT Man: ez a skocia Eu-ra szavazasa egyszeruen vicc. Skocianak lett volna lehetosege a fuggetlenedese, nem lett belole semmi. Ez olyan mint otthon pest megye ellenzeki Es Rajuk nem ervenyes!

zokogjatok 2018.04.16. 18:14:44

"Nem szívesen írom ezt a listára, de a helyi magyarokról úgy en block nagyon rossz tapasztalatokat gyűjtöttünk. Nyilván nem mindenkiről, a szomszédban például lakott egy nagyon szimpatikus srác, nagy tömegben mégis széthúzóak, irigykedők vagy épp egymást lenézők. "

Érdekes én mindig azt hallom, hogy Magyarországot éppen a színe-java hagyja el, az értelmes, adófizető, fiatal, okos, vállalkozó szellemű magyarok.

Ugyanezen emberek azt is el szokták mondani, hogy a többi kinti magyart kerüld el, mert lehúzósak, beleszarnak, átvernek, lopnak csalnak hazudnak, egyszóval szaralakok.

No most én nemtom hogy tudhat a kettő állítás egyszerre igaz lenni.

Kovi1970 2018.04.16. 20:23:55

@Korinna Horvath: ennél sokkal bonyolultabb a helyzet. Skócia azért nem lépett ki mert a UK azzal fenygette hogy kint reked az EUból, mivel blokkolja a csatlakozását (ez amúgy a spanyoloknak is kényes téma és akkor már komoly elenállása lett volan egy skót EU csatlakozásnak). Ha akkor tudják hogy lesz Brexit akkor eléggé valószínűsíthatő hogy nyer a kiválás. Szóval jól megszívatták a skótokat.

@zokogjatok: akkor próbáld kitalálni nagyokos. Utazz egyet egy olcsó fapadossal (vagy még jobb, egy távosági busszal ami könnyen megússza a határellenrőzést). Az lenne még szép ha ezeket az arcokat egyszer visszatoloncolnák...

@Könnyen elkaptuk, uram!: ez sem igaz. A külföldi tapasztalat mindig előnby Mást lát, megtapasztal érdekes dolgokat, de főleg kikerül a langymeleg posványból és másként szemléli a dolgokat.

Ami meg te írsz az felételezi hogy gond lenne azzal, hogy szníesbőrű (vagy akár nem angol) a diákok többsége. Nem lehet hogy pont azért sok a nem angol, mert nközi szinten elismert?

@EsGyé: normális társadalomban a gépek és az innováció viszi a hátán a gazdaságot, nem tudom hogy mikor kellett neked utoljára fűtésszerelő, én elég jól megvagyok ha nincs épp felújítás vagy építkezés a háznál...

Biztos a hanyatló nyugattal van a gond, de a fene nagy hanyatlás közben 50 éve folyamatosan jön be a munkaerő, Bécstől Salzburgig szinte alig dolgozik szobalányként osztrák. de biztos jobb, ha elnyomod a népet kulimunkára...

Angliában majd akkor lesz túl sok értelmiségi ha összejön nekik a brexit. De valszeg akkor hirtelen mindenből sok lesz takarítótól a lordokig...

ember100 2018.04.16. 21:50:20

@fofilozofus:
Helló !

Jó kis magyaros érv :)
De akkor hogy már 1000 éve le vagyunk maradva a nyugattól ?
Az sem zavar hogy 1000 ben amikor mi az államunkat alapítottuk akkor nyugaton délen már kőből épült házak , utak templomok voltak .
Az 1800 as években meg sehol sem volt pl. a magyar ipar , céhek... igaz volt mezőgazdaságunk de sajnos a terméshozam elmaradt a nyugati átlagtól .
Persze lehet hibáztatnia 40 és ruszkikat De vedd észre NEM ez a legnagyobb baj !

Void Bunkoid 2018.04.16. 23:40:17

Folytköv. A produktivitásra alapvetően a nyugat durván kettősmércézik.

Nyugaton az a norma, hogy 1 Józsi egy nap alatt 3 tubusba tudja betölteni a fogkrémet, ezzel termel 30 peták értéket és kap érte 5 peták fizetést. Ha sikerül neki nyolcat egy nap alatt, már nyolcvanat termelt, már kétszer annyit lehet eladni (marad az 5 peták fizu, esetleg kap még kettőt bónusznak), ezért kurvára értékes és produktív, termeli vadul a GDPT.

Amikor a fogkrémgyár idehozza a melót, akkor a munkakör úgy módosul, hogy 1 Józsinak egy nap alatt 30 tubus fogkrémet kell előállítania, 1 peták fizetésért, és persze az alacsony bérek miatt az itt termelt 30 fogkrém értéke csak 10 peták. Mellékesen Józsinek emellett a fogkrémtöltő gépet is illik karbantartania, meg takarítson, sőt, könyveljen is.

Ha netán Józsinak ki kellene mennie egy nap alatt kétszer pisilnie meg mondjuk ebédel is meg mondjuk egyszer eltömődik a gép és meg kell javítani, már csak 18 tubus fogkrémet tud előállítani, ezzel termel a normához képest 4 peták veszteséget (meg ugye az 1 peták fizetése) -> máris az olcsó magyar Józsi baszki annyiba kerül, mint a nyugati Józsi, és nédda, milyen szarul teljesíti a normát, mennyire nemproduktív, skandallum.

Azt senki nem nézi, hogy a magyar Józsi a nyugatihoz képest hatszor annyi terméket állít elő (a nyugati Józsi fizetésének ötödéért), csak hogy szarul teljesíti az ittenre meghatározott normát, és fú, nem produktív.

karandash (törölt) 2018.04.17. 11:27:34

@Void Bunkoid:

Azt már többször kimutatták, indexen is volt erről cikk, hogy a nyugati cégek kelet-európai leányvállalatai termelik a nyereséget, egy euró bérköltségre vetítve négyszerannyi értéket állítanak elő, mint a túlfizetett holland vagy német munkás.
Ha még azt is hozzávesszük, hogy a német multinak ingyen képzi a magyar társadalom a munkaerőt, akkor nem csoda, hogy jól érzik magukat keleten a multik.
süti beállítások módosítása