Hazaköltözünk

Hazaköltözünk

19 ok, amiért hazaköltözik valaki

2018. április 21. - Költözünk

passport-2733068_1920.jpg

A hazaköltözők pontos számáról nincsenek adatok. Nyilván azért, mert a kiköltőzőkéről sem, főleg - mivel egy korábbi posztomban utaltam rá - az sem minden esetben egyértelmű, kivándorlónak lehet-e tekinteni valakit.

Azonban ha máshonnan nem, az ismeretségi körömben körülnézve azt látom, hogy a kiköltözők egy jelentős része előbb-utóbb hazamegy. Vagy azért, mert eleve így tervezte, vagy azért, mert nem jöttek be a számításai, vagy azért, mert éppen úgy hozta élet. A következőkben valós példák alapján, a teljesség igénye nélkül álljon egy lista azokról a helyzetekről, amelyek következtében egy ember úgy dönthet, hogy hosszabb-rövidebb külföldi lét után újra Magyarországon fog élni.

1. Egyetemre jött ki, lediplomázott.

2. Határozott idejű szerződése volt egy cégnél, ami lejárt.

3. Határozott idejű kiküldetésben volt kint.

4. Kijövetele után nem sikerül gyorsan állást találnia, és elfogy a pénze vagy feladja.

5. Nem sikerül a képességeinek megfelelő munkát találnia.

6. Nem sikerül legyőznie a kultúrsokkot, nem tudja megszokni kint (Ez átlagosan fél év alatt szokott bekövetkezni, aki addig kibírta, rendszerint ezért már nem megy haza.)

7. Nem tudja megtanulni a nyelvet.

8. Otthon várja a párja, aki nem tud/akar kiköltözni.

9. Az előző pont minősített esete: a szülőpár egyik tagja dolgozik külföldön, a család nem tudja/akarja követni, inkább ő is hazaköltözik.

10. Elveszíti a munkahelyét.

11. Szakít/elválik.

12. Gyereke születik, és

     a) szeretné a nagyszülők, a tág család közelében felnevelni

     b) magyarként szeretné felnevelni

     c) jobbnak tartja a magyar oktatást.

13. Lejár a vízuma/munkavállalási engedélye.

14. Nem jönnek be a kinti tervei, eladósodik.

15. A konkrét célt, amiért kiment (pl. x összeg összegyűjtése lakásvásárlásra) elérte.

16. Vonzó állásajánlatot kap Magyarországon.

17. Hiányzik a családja, a barátai.

18. Bár elvan kint, és nincs konkrét problémája, honvágya van.

19. Évtizedekkel ezelőtt hagyta el Magyarországot, öreg napjait a gyerekkori környezetben szeretné eltölteni.

Ezen okok nagy részében az a közös, hogy ha akarná, megoldhatná őket az illető hazaköltözés nélkül is. De nem akarja. Úgy gondolja, eljött az idő az otthoni folytatáshoz.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koltozunkhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr5413852316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárospataki 2018.04.21. 20:10:42

Nem biztos ám, hogy a kultúrsokk fél év után kiderül. Pont, ahogy telik az idő, és felfeslik az adott társadalom szövete az emigrált számára, a nemszeretemség nő.

Anna Kiraly 2018.04.21. 20:18:31

Mondjuk a 19. Nem olyan amit ‘meg lehetne oldani’. Ha valaki idos, foleg ha egyedul van kulfoldon, jo esetben hazamegy.
Ram csak a 17 igaz, ezert gyakran utazom hogy lassam oket. A tobbi kozul egy sem

sárospataki 2018.04.21. 21:26:03

@Budapest a kutyaszar városa: amikor mindenki elad, venni kell, és fordítva, szóval nem biztos, hogy mindig a tömeggel kell mozdulni, hanem pont ellenkezőleg.

zokogjatok 2018.04.21. 21:32:20

www.portfolio.hu/gazdasag/kiderult-hogy-mennyien-vandoroltak-ki-magyarorszagrol-itt-a-hatalmas-meglepetes.1.283118.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

"Csökkent a kivándorlók száma tavaly az előző évhez képest."

Ami még érdekes:

"2017-ben a nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege 13 200 fővel mérsékelte hazánk természetes fogyásból adódó népességszám-csökkenését."

Azaz a nettó vándorlási egyenlegünk +13200 fő, azaz ennyivel TÖBBEN vándoroltak BE, mint KI.

De mondjuk ez évtizedek óta igaz, tehát a rendszerváltás óta mindig nagyobb a be, mint a kivándorlás, forrás pl:
www.indexmundi.com/hungary/net_migration_rate.html

Ezzel együtt is fogy a népesség viszont, mivel nem vállalnak elég gyereket az emberek.

2018.04.22. 08:13:19

Amikor turistaként nyugaton jártam, több esetben előfordult, hogy megszóltak minket, amikor az utcán beszélgettünk magyarul, mert azt hitték, bevándorlók vagyunk. Innentől nekem eszembe sem jut az, hogy elmenjek cigánynak máshova, ahol sosem fogadnak be igazán. Svédországban hallottam ottani magyaroktól, hogy a svédek csak a harmadik generációtól tekintik svédnek a bevándorlókat. Azaz ha te kimész, te magyar maradsz, a gyerekeid légüres térbe kerülnek és csak az unokáid válnak elsőrendű európai polgárokká.

Bicspesz Elek 2018.04.22. 08:31:41

Szerintem ez egyeniseg stb fuggo.

1, Gyenge jellemu ember: keptelen megszokni, hogy nincs mogotte apu/anyu tamogatasa. Na ez kb egy evig birja(sok ilyet lattam)
2, Gyors integralodo: nem szereti Magyarorszagot es gyorsan beilleszkedik. Kulfoldi ferje(mert elsosorban nok)vagy felesege lesz
3, Inga ember: hazakoltozik majd a penzugyek miatt vissza kulfoldre akar 2-3 evente is.
4, Oppurtunista: a konnyu elet vezerli. Oda megy, ahol sok a segely. Jol megel, mert par ev mulva leszazalekoltatja magat. De tipikus, aki annyit dolgozik legyen szallas, cigi, sor es ez eleg
5, Tokegyujto. Aki pl lakasokat vesz otthon(egyben elni, egyet kiadni stb.). Ez hazamegy
A dilemma: a ketlakisag rossz. Elobb-utobb valasztani kell, hogy hol el az ember es ebben a csalad is erosen szerepet jatszik(idos szulok miatt kenytelenek sokan hazajonni).
A kulturshock tenyleg inkabb par ev mulva ut be, mikor latja valaki, hogy pl keptelen atvenni az adott tarsadalom attitudjeit(pl sohasem elt segelybol).

Visceroid 2018.04.22. 09:27:44

Ezek főleg külső, kényszerítő okok, a címből pedig azt várná az ember, hogy mik azok a belső okok, amiért hazaköltözik valaki. Mondjuk lehetett volna olyanokat írni, hogy "egy ilyen adó Németországban ennyi meg ennyi, nálunk olcsóbb" vagy hasonlók. Most az, hogy valakinek honvágya van, az teljesen emberfüggő. Olyanokat írjatok, amik legalább azt a látszatot keltik, hogy bizonyos perspektívákból jobb itt, mint kint, mert ez így most nem jött össze. Nagyjából annyi a poszt, hogy "valaki azért költözik haza, mert muszáj".

kávé53 2018.04.22. 09:34:56

írok én is pár pontot :
1/ szeretsz napnyugta után bárhol sétálhatni, anélkül, hogy 'utcai árusok' a képedbe ugranána drogot, nőt, stb. rád tukmálva
2/ családosként iskolaérett gyerekedet ISKOLÁBA szeretnéd beíratni, nem migri-iskolába, ahol a tolerancián kívül mást nem tanítanak (ez keményen fizetős, odakint,
3/ magyar vagy és csak utána európai polgár és nem fordítva
4/ szeretnéd a gyerekeidet is a 3/ szerint nevelni
5/ismered a honvágy fogalmát
6/rájössz, hogyitthon sem orbán/gyurcsány/bajnai/horn/kádár stb. fogja megoldani az életedet, hanem saját magad (mint ahogy odakint ezt természetesnek veszed

kávé53 2018.04.22. 09:57:01

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: nagyon pontos. Nekem még az átkosban disszidens magyarok ugyanezt mondták : ...'"esetleg az unokám lesz már németként kezelve, én, a családom és a gyerekem családja az 'magyar' marad, rosszabb esetben 'magyar cigány'".

midnightcoder2 2018.04.22. 11:10:34

@juletræ: "Meg kell jegyezni: úgy tapasztaltam, hogy Nyugat-Európában ( még az elitélendö és exkluzív francia kultúrában _is_ ) ha értesz ahhoz, amit csinálsz ( és ha elfogadod az itteni normákat és értékeket), akkor idegenként/expatként sokkal inkább/gyorsabban mehetsz elöre, mint az Ígéretek Földjén, autochtón magyarként."

Akkor mehetsz előre, ha sokkal jobb vagy mint az ottani polgárok, poroszos magyar iskolarendszer ide vagy oda. Mert hogy egy-egy szervezetben nem mehet mindenki előre kinn sem, a táblán nem lehet mindenki vezér, kellenek gyalogok is.

Eastbay1 2018.04.22. 11:38:48

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója:
Nézd, ez attól is függ, hogy melyik országba költözöl. Hallottam én is, hogy a svédek, norvégok nem éppen kedvesek. Itt Írországban ez pont nem igaz, itt nem frusztráltak a népek, tényleg jókedélyűek, tényleg csak minimálisan politizálnak, és nagyjából le se tojják, hogy honnan jössz, amíg te is emberszámba veszed őket. Aki már pár éve itt él, az paddy-nek számít, nem görcsölnek azon, hogy kit hova soroljanak. Ja és végtelenül segítőkészek. Ezek azért szerintem sokat számítanak a mindennapokban.

retkeslaci 2018.04.22. 14:07:08

@Szelid sunmalac: ha sokan hazajönnek, például a Brexit miatt, akkor azok az ellenzéket fogják erősíteni. Egy elégedetlen, a hazatelepülést életszínvonalában visszalépésként megélő magyar nem fogja a mostani kormányt támogatni. Még a hazatelepülő euroszkeptikusok is inkább a Jobbikra fognak szavazni.

@ZOH: a magyar oktatási rendszerben van sok jó intézmény. Angliában eléggé egyenlőtlen esélyek vannak. Az állami iskolák közt hatalmas különbségek lehetnek (nagy az iskolák autonómiája), az igazán színvonalas oktatás csak fizetős magániskolákban érhető el.
Ha valakinek a gyereke Magyarországon egy jó gimnáziumba is bejuthatott, de Angliában magániskolába nem tud menni, annak nem annyira buli az ottani oktatás.
Lehet, hogy nincs nyomás egy angol suliban, de az olyan iskolából nem is mennek egyetemre a gyerekek.

Németországban is bedugják a bevandorló gyerekét egy szakmunkásképzőbe, ott se mehet mindenki gimnáziumba, ahonnan tipikusan egyetemre mennek tovább. Ez nem minden kiköltöző magyar családnak tetszik.

Meridian74 2018.04.22. 17:31:31

@retkeslaci: aha. Amúgy valóban Olaszország is invázió alatt áll.

Egyébként az angol nyelvtan nem egyszerű. Persze, az alap dolgok egyszerűek benne, pl mi az a simple perfekt, present contiunous, simple past, stb. viszont pont a kevés alapnyelvtan miatt más nyelvtani sajátosságok nehezek. Mikor használsz make, take, have, do, szavakat, és minden igének rendszertelen kapcsolódó prepoziciós kötőszava van (in the street, on TV, listen to, stb stb) ami sokkal nehezebb mint az olasz nyelvtan... szvsz. Na meg a kb 3x annyi kifejezés a magyarhoz képest. Pedig a magyar sem semmi...
És egy szemléltető példa - a goangol.hu-ról kaptam hírlevélben - a 'bother' szóval kapcsolatosan (és ez is nyelvtan, ugyebár):

1. bother to do sg
He didn’t bother to do it properly.
Nem is vette a fáradságot, hogy jól megcsinálja.
2. bother doing sg
Don’t bother folding the clothes. I have to iron them.
Hagyd csak a hajtogatást! Ki kell vasalnom még a ruhákat.
3. bother with sg
Don’t bother with a reply. I’ll call them tomorow.
Ne vesződj a válasszal! Holnap felhívom őket.
4. bother sy (with / about sg)
I don’t want to bother you with my problems.
Nem akarlak a problémáimmal terhelni.
5. simán bother
You could have done it, but you didn’t bother.
Megcsinálhattad volna, de nem vetted a fáradságot.
6. it bothers sy that
Doesn’t it bother you that he comes home so late?
Nem zavar, hogy ilyen későn jár haza?
7. a bother
I hate to be a bother, but I have to say something.
Elnézést a zavarásért, de mondanom kell valamit.
8. Bother!
Bother! I left it in the car.
A fenébe! A kocsiban hagytam.

Ugye, ennek fényében már nem is annyira egyszerű ez az angol nyelv?

ZOH 2018.04.22. 21:47:07

@retkeslaci: hat, ebben lehet igazsagod, igy nem gondoltam vegig. Nalunk 2 eves a gyerek, mar eleve kint (DE) szuletett, es pont az oktatas az, ami miatt igen-igen valoszinutlen, hogy hazamenjunk. De ha valaki nem az elejetol van benne, akkor valoban elkepzelheto, hogy megszivja, ez igaz.

retkeslaci 2018.04.23. 05:16:27

@Meridian74: az angol nyelvet azok tartják egyszerűnek, akik csak konyhanyelv szintjén használják. És az angol az a nyelv, aminél nagyon könnyű eljutni egy konyhanyelv szintjére. Szerintem könnyebb, mint németből, csak aztán az angol is bonyolódik, ha nem is nyelvtanilag, de nyelvhelyesség, nyelvhasználat, idiómák, állandósult szókapcsolatok miatt. Nyilván nem kell mindenkinek napi szinten használni a bother szót minden jeletésrétegében, de érteni kell, hogyha valaki használja a környezetedben. Passzív nyelvtudásva egy idő után igenis be kell szivárognia ilyen finomságoknak. Hogy aktívan nem használja valaki ezeket, az más kérdés, helyettük használhat az ember más kifejezést is.

Nincs olyan, hogy egy modern nyelv gazdagabb, vagy bonyolultabb, mint egy másik. Angolul és olaszul is minden kifejezhető, a tudományok minden vállfaja művelhető.

2018.05.03. 08:33:58

Esküszöm, nem értem ezt az Orbánozást, ha valaki kivándorol. Én is kivándoroltam, pont egy szoci kormány alatt - de nem a szoci kormány miatt. Rengeteg ember van, aki egyszerűen nem érzi magát jól a magyar kultúrában / társadalomban, ők el fognak menni, ha fejen áll is Orbán. Talán még többen vannak, akik egyszerűen a jobb életért, a sikeresebb jövőképért mennek el, és ha megnézzük a magyar jövőt, Magyarország nem fogja beérni az osztrák/német/francia/dán/stb. életszínvonalat soha. Ők is el fognak menni.

Az meg, hogy valaki menekül az orbánfasizmus elől, az egy vicc. Az ország lakóinak többsége soha nem rendelkezett politikai reprezentációval Magyarországon, az emberek maguk, önként mondtak le rengeteg intézményről (többnyire már Orbán előtt, alatta ez csak világossá, kimondottá vált), a médiák nem az embereket valóban érintő problémákról beszéltek soha, a fiatalok pedig a '90-es években is Britney-t hallgattak, és senkit sem érdekelt az ajkai színház szombati előadása. Persze, csinálhatná ezt Orbán jól is, elküldhetné a családját rendes egyetemekre, pl. Szingapúrban a Lee család (kb. övék az ország) nagyon jól képzett, okos emberekből áll, és baromi jól vezetik az államot. Azt pedig ne gondolja senki, hogy ha esetleg egyszer nem Orbán győz egy választáson (bár szerintem ilyen már nem lesz), akkor hipp-hopp beköszönt a demokrácia, és mindenki hirtelen meglátja a jövőjét Belső-Borsodban.

Én a Fülöp-szigetekről elköltöztem a családommal, pedig az sem volt fasiszta terror, egyszerűen csak lehet látni, hogy a félvér gyerekekre nem biztos, hogy a legjobb jövő várt volna az iskolában. Persze Manila és sok más város reális alku lehetett volna, de jobb az ilyet nem megkockáztatni.
süti beállítások módosítása